Biblia – ghid de bune practici în antreprenoriat

Nu putem nega faptul că Biblia abundă în pilde care sunt actuale în orice societate, si în orice timp. Am făcut un sumar cu versete din Biblie și am explicat cum pot fi ele puse în practică de către orice antreprenor.

1. Stabilește o strategie de afaceri

Luca capitolul 14:
28. Căci, cine dintre voi, dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-şi facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârşească?
29. Pentru ca nu cumva, după ce i-a pus temelia, să nu-l poată sfârşi, şi toţi cei ce-l vor vedea să înceapă să râdă de el.

În antreprenoriat, asta înseamnă că nu poți să începi o activitate dacă nu ai o strategie. În primul rând, trebuie să faci o analiză de piață, să vezi dacă există cerere pentru produsul sau serviciul pe care vrei sa-l vinzi. Documentează-te cu privire la costuri, posibilități de dezvoltare și riscurile existente. Asigură-te că ești pregătit moral, financiar și logistic să începi o afacere.

2. Fii pregătit pentru obstacole

Corinteni capitolul 9:
24. Nu ştiţi că cei ce aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi, dar, în aşa fel, ca să căpătaţi premiul!

Să desfășori o afacere nu este chiar simplu, oricât de mică ar fi aceasta. E un maraton, nu un sprint. Vor fi o mulțime de obstacole în calea ta. Oricine intră într-o astfel de cursă are căderi, dar numai câștigătorii se ridică mai repede și continuă cursa până la linia de finiș. Trebuie să fi pregătit să faci față greutăților și să înveți din experiențe.

3. O afacere necesită întreținere zilnică

Eclesiastul capitolul 11:
6. Dimineaţa seamănă-ţi sămânţa, şi până seara nu lăsa mâna să ţi se odihnească, fiindcă nu ştii ce va izbuti, aceasta sau aceea, sau dacă amândouă sunt deopotrivă de bune.

Practic, deschiderea unei afaceri este doar prima parte, dintr-un proces complex, până la atingerea succesului. Va trebui să depui eforturi constante pentru a menține activitățile și pentru a prospera. De aceea, înainte de a porni un business, fii sigur că ești dispus să te dedici în totalitate acestuia, cel puțin o perioadă de timp, până ești sigur că devine o afacere stabilă.

4. Fii pregătit să iei decizii dificile sub presiunea timpului

Eclesiastul capitolul 11:
4. Cine se uită după vânt nu va semăna, şi cine se uită după nori nu va secera.

Trebuie să ai capacitatea de a lua decizii rapid, sub presiune. Nimeni nu va veni să o facă în locul tău, dar nici nu îți dorești asta, doar este afacerea ta. Specialiștii în domeniul antreprenoriatului spun că este mai bine să iei o decizie greșită mai devreme, pentru a avea timp să o repari, decât una bună, prea târziu.

5. Investește continuu în dezvoltarea ta personală și profesională

Proverbe capitolul 4:
7. Iată începutul înţelepciunii: dobândeşte înţelepciunea, şi cu tot ce ai, dobândeşte priceperea.

Sau, cum spune celebra frază a lui Steve Jobs: „Stay hungry. Stay foolish.” Indiferent de domeniul tău principal de activitate, caută să înveți cât mai multe lucruri noi. Perfecționează-te. Niciodată nu știi ce îți rezervă viitorul.

6. Învață să delegi responsabilitățile și să ceri ajutor

Proverbe capitolul 11:
14. Când nu este chibzuinţă, poporul cade; dar biruinţa vine prin marele număr de sfetnici.

Nu este nici o rușine în a cere ajutor. Lasă orgoliu de-o parte și arată-ți respectul pentru abilitățile pe care ceilalți le pot aduce la masă. Dacă lucrezi singur, există o cantitate limitată de lucruri pe care le poți face, oricât de mult vei încerca. Mai ales că există atât de mulți oameni care te pot ajuta cu aceste sarcini.

7. Plateste-ți angajații în mod corect

Levitic capitolul 19:
13. Să nu asupreşti pe aproapele tău şi să nu storci nimic de la el prin silă. Să nu opreşti până a doua zi plata celui tocmit cu ziua.

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale unei afaceri este rezolvarea problemelor cu angajații. Relațiile cu aceștia pot fi încordate: scăderi de salariu, reduceri de personal, cheltuieli, conflicte și multe altele. Trebuie să comunici cu ei cât mai deschis, astfel încât să puteți ajunge la un numitor comun, pe care amiabilă. Până la urmă, succesul afacerii depinde și de ei într-o foarte mare măsură. Plata salariului la timp trebuie sa fie o regula de aur.

8. Tratează-ți angajații în mod corect

Deuteronom capitolul 24:
14. Să nu nedreptăţeşti pe simbriaşul sărac şi nevoiaş, fie că este unul din fraţii tăi, fie că este unul din străinii care locuiesc în ţara ta, în cetăţile tale.

Acest verset se referă tratamentele inegale din cadrul companiilor sau la nivelul societății. Trebuie să adopți un nivel absolut de egalitate atunci când vine vorba despre salariu, responsabilități sau alte probleme. Nu trebuie să existe nici un fel de discriminare de rasă, vârstă, sex, religie. Când îți dezvolți o reputație de corectitudine față de angajații tăi, aceștia te respectă mai mult pentru că știu că au fost tratați corespunzător.

9. Supune-te autoritaților de orice fel

Romani capitolul 13:
1. Oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte; căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Şi stăpânirile care sunt, au fost rânduite de Dumnezeu.
2. De aceea, cine se împotriveşte stăpânirii, se împotriveşte rânduielii puse de Dumnezeu; şi cei ce se împotrivesc îşi vor lua osânda.
3. Dregătorii nu sunt de temut pentru o faptă bună, ci pentru una rea. Vrei, dar, să nu-ţi fie frică de stăpânire? Fă binele, şi vei avea laudă de la ea.

Trebuie să te supui autorităților de orice fel ar fi ele: ANAF (Agenția Natională de Administrare Fiscală), ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă), ANPC (Autoriatatea Natională pentru Protecția Consumatorilor), DGAF (Direcția Generală Antifraudă Fiscală), Poliția Română, etc…
Dacă ești legal, dacă respecți legile nu trebuie să te temi de autorități, de controale.

10. Plătește-ți dările oricât de aberante ar fi

Romani capitolul 13:
6. Tot pentru aceasta să plătiţi şi birurile. Căci dregătorii sunt nişte slujitori ai lui Dumnezeu, făcând necurmat tocmai slujba aceasta.
7. Daţi tuturor ce sunteţi datori să daţi: cui datoraţi birul, daţi-i birul; cui datoraţi vama, daţi-i vama…
8. Să nu datoraţi nimănui nimic…

Orice taxă, orice impozit trebuie plătit. Evită să ai datorii față de furnizori / bănci sau alte persoane

 

Facebook Comments

Leave a Reply